Crna Gora

Crna Gora

Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hrišćanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile čineći Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.

Crna Gora je južno-evropska i mediteranska zemlja. Spada u red najjužnijih evropskih država i izlazi na južni dio Jadranskog mora. Na oko 500 km od Rima, 1.500 od Pariza i Berlina, i oko 2.000 km zapadno od Moskve, Crna Gora leži na Balkanskom poluostrvu u samom srcu Evrope.

Gdje se nalazi Crna Gora?

Najjužnija tačka se nalazi na ušću rijeke Bojane u Jadransko more, a najsjevernija duboko u kontinentalnom dijelu nedaleko od tromeđe Bosne, Srbije i Crne Gore. Iako je rastojanje između ove dvije tačke svega 190 km, između mediteranske klime juga i surovih planinskih vrhova sjevera kao da postoji jedan čitav svijet. Iz ovoga razloga Crnu Goru nazivaju zemljom 6 kontinenata. Geografski i klimatski diverzitet i njen geografski položaj čine je destinacijom koja će vam ponuditi jutarnje kupanje u vodama Mediterana i popodnevno skijanje poput onoga u Alpima.

Osnovne informacije o Crnoj Gori

Površina Crne Gore – 13.812 km2,
Ukupan broj stanovnistva – >650.000,
Dužina obale – 294 km,
117  Plaža ukupne dužine 73 km,
Najviše planine – 2.536 m (Prokletije, Zla Kolata), i 2.522 m (Durmitor, Bobotov kuk),
Najveće jezero: Skadarsko jezero,
Crna Gora je Republika i nezavisna država od maja 2006.,
Glavni grad: Podgorica,
Prijestonica: Cetinje,
Zvanična valuta u Crnoj Gori – EURO.